Cartoons :: Comics :: Illustrations

10/12/2011

Χριστούγεννα στην Αθήνα του Καμίνη


Ξεκίνησαν και επισήμως οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων για τα φετινά Χριστούγεννα. Εν μέσω της πιο άγριας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης, παρά τις εναντίον του κατηγορίες για απραξία ενός ολόκληρου χρόνου, ανέλαβε μια σειρά από πρωτοβουλίες για να διαφυλαχθεί στο ακέραιο ο μαγικός χαρακτήρας των Χριστουγέννων.
Ποιος να το περίμενε ότι ο μέχρι χτες άχρωμος και άγευστος "εκλεκτός" των κομμάτων του Μνημονίου -φανερών (ΠΑΣΟΚ) και κρυφών (ΔΗΜΑΡ)- θα μετέτρεπε την αθηναϊκή χαβούζα στη μεγαλύτερη υπαίθρια γκαλερί του κόσμου; Και, πολύ περισσότερο, ότι, για τη διαφύλαξη της γκλαμουράτης "βιτρίνας" του θα έπαιρνε τέτοιες πρωτοβουλίες (όπως αυτή εδώ), όσες δεν τόλμησε να εφαρμόσει ούτε ο προκάτοχός του Κακλαμάνης σε πολύ πιο δύσκολες συγκυρίες;

Τελικά ο κ. Καμίνης, αυτή η φωτεινή πολιτική ευφυία που τόσο έχει ανάγκη η πόλη μας, κρύβει περισσότερες εκπλήξεις απ' όσες μπορούσαμε να φανταστούμε. Επιχειρώντας μια βουτιά στα άδυτα του μυαλού του, καταφέραμε να αλιεύσουμε αρκετές ακόμη πληροφορίες για τα όσα σκοπεύει να υλοποιήσει τις προσεχείς ημέρες, στα πλαίσια των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων. Πάντα στο κλίμα της πολιτικής επικαιρότητας βεβαίως βεβαίως... 

Μια από τις ευφυέστερες σκέψεις του κ. Καμίνη είναι, αντί για το συνηθισμένο (και εύφλεκτο) χριστουγεννιάτικο δέντρο, να τοποθετηθεί στην πλατεία Συντάγματος το πατροπαράδοτο ελληνικό καράβι. Σε θέση κατακόρυφη αλά Titanic εννοείται...


Βέβαια υπάρχει και η πιο οικονομική λύση, πιο κοντά στη σύγχρονη νεοελληνική κουλτούρα:
Την ίδια ώρα, στο Σύνταγμα, θα λαμβάνουν χώρα διάφορες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, εναρμονισμένες με την κυρίαρχη γραμμή του αστικού πολιτικού κόσμου, τις οποίες θα μπορείτε να απολαμβάνετε μαζί με όλη την οικογένεια.

Σε μία απ' αυτές τις εκδηλώσεις, το Πράσινο Μοβόρο Τέρας, που όλοι γνωρίσαμε και αγαπήσαμε από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες, θα βρίσκεται σε περίοπτη θέση και θα καταβροχθίζει δημόσιους υπαλλήλους εντελώς δωρεάν!
...ενώ λίγα βήματα πιο κάτω, οι νέοι και οι νέες μας θα μπορούν να δοκιμάζουν την τύχη τους στα βελάκια, παίζοντας το αγαπημένο μιντιακό παιχνίδι: "Πέτυχε κι εσύ έναν συνδικαλιστή. Μπορείς".


Στα πλαίσια της αποκάθαρσης των στελεχών του ΛάΟΣ από το ακροδεξιό τους παρελθόν (καθώς πλέον μετέχουν στην "εθνοσωτήρια" κυβέρνηση Παπαδήμου), ο διορισμένος υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Άδωνης Γεωργιάδης, γνωστός και ως "τσιρίδας" ή "μπουμπούκος", θα υπογράφει το δημοφιλές πόνημά του "Η ομοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα".
Η πρωτοβουλία αυτή πάρθηκε απ' τον ίδιο, μετά την θερμότατη υποδοχή που του επιφύλαξαν πρόσφατα οι κάτοικοι της Μυτιλήνης.

Την ίδια ώρα, ο Μάκης Βορίδης (γνωστός και ως Tsekourator), στα πλαίσια αποκάθαρσης του πολιτικού του προφίλ, θα μοιράζει γλυφιτζούρια και ζαχαρωτά στα παιδάκια που τις μέρες των γιορτών θα επισκέπτονται το υπουργείο του.
Η ευφυία του κ. Καμίνη, πάντως, επεκτείνεται και σε άλλους τομείς, όπου η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση της πόλης θα μπορούσε να συνδυαστεί με την δεδομένη και αναμφισβήτητη κοινωνική του ευαισθησία. Μερικές από τις περιπτώσεις του ιδανικού αυτού συνδυασμού είναι οι εξής:

Οι ζητιάνοι της πόλης θα ντυθούν τάρανδοι.Οι ιερόδουλες πίσω απ' το δημαρχείο του κ.Καμίνη θα ντυθούν μικρά πόνυ:
Τα πρεζόνια θα είναι ντυμένα ως καλλικάντζαροι:
...ενώ τη χαρούμενη εικόνα θα συμπληρώνουν οι πολυαγαπημένοι μας ματατζήδες, που θα είναι ντυμένοι ξωτικά.
Τέλος, ως αντιστάθμισμα στο ξήλωμα των παγκακιών που χρησιμοποιούσαν οι άστεγοι για να κοιμούνται, ο κ. Καμίνης θα παρέχει στους άστεγους συμπολίτες μας τη δυνατότητα να θερμαίνονται τις κρύες νύχτες των Χριστουγέννων. Η καύσιμη ύλη, κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Καρατζαφέρη,  θα παρέχεται αφειδώλευτα από τους χιλιάδες σκουρόχρωμους λεχρίτες που έχουν καταλάβει το κέντρο της Αθήνας: 
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!
* Η ιδέα για το θέμα και την εικονογράφηση του παρόντος οφείλεται στο άρθρο του Πιτσιρίκου με τίτλο "Πάνω απ' όλα η βιτρίνα".