Cartoons :: Comics :: Illustrations

Σελίδες

22/11/2014

Νέα κυκλοφορία: Η Λόλα πάει στον παιδικό σταθμό!

Η Λόλα πάει στον παιδικό σταθμό!
Φύλλα δραστηριοτήτων για προνηπιακές ηλικίες

Κείμενο: Φαίη Α. Χανή
Εικονογράφηση: Γιάννης Αντωνόπουλος


Είσαι ένα μικρό νηπιαγωγάκι, που πάει για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό; Μην ανησυχείς καθόλου! Εγώ είμαι η Λόλα η φανταστική γκρίζα γάτα που δουλειά μου είναι να σε ξεναγήσω στο πρώτο σου σχολείο με ένα τρόπο μαγικό.
Μαζί θα μάθουμε τα χρώματα, τα σχήματα, τους αριθμούς, θα παίξουμε, θα ζωγραφίσουμε και θα μάθουμε πολλά!
Έλα λοιπόν και εσύ στην παρέα μας!
Μην αργείς! Έλα μαζί μας! 


 Κυκλοφορεί από τον Οκτώβριο του 2014
ΔΕΛΤΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ

Αναζητήστε το στα βιβλιοπωλεία!

04/11/2014

5 απαντήσεις στο Αξιοπρέπεια και Αντοχή

Αναδημοσίευση από aksioprepeiakantoxh.com

Ο Γιάννης Αντωνόπουλος απαντά στο aksioprepeiakantoxh.com


  1. Θυμάστε πότε και ποιο ήταν το πρώτο σας σκίτσο για το οποίο νιώσατε… υπερήφανος;
Ήμουν-δεν ήμουν 10 χρονών, όταν είχα ζήσει από κοντά τη μεγάλη πυρκαγιά της Πεντέλης το 1995. Τόσο με είχε στιγματίσει αυτή η πρωτόγνωρη στα μάτια μου οικολογική καταστροφή, που την είχα απεικονίσει με απίστευτη σχεδιαστική λεπτομέρεια: τερατοποιημένες φλόγες που κατάπιναν τα πάντα, άνθρωποι, ζώα και δέντρα να μάχονται από κοινού ενάντια στην πύρινη λαίλαπα κ.ά.
 
  2. Πόση ώρα μπορεί να απαιτήσει ένα σκίτσο από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την τελική απεικόνισή της;
Κύριο ρόλο παίζει αν θα είναι έγχρωμο ή ασπρόμαυρο. Όπως και να 'χει, ανάλογα με την περιπλοκότητα της σύνθεσης, από μία έως τρεις ώρες. Αν βέβαια το σκίτσο δεν τρέχει πίσω από την επικαιρότητα, μπορεί για κάποιον αστάθμητο παράγοντα να μείνει στην άκρη και να το ξαναπιάσω σε λίγες μέρες, εβδομάδες, μήνες, ακόμη και χρόνια!
  3. Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η γελοιογραφική έμπνευση σε καθημερινή βάση;
Στην Ελλάδα ζούμε. Η παρανοϊκή ελληνική επικαιρότητα όχι απλώς σου δίνει τροφή σε καθημερινή βάση, αλλά μερικές φορές σε ξεπερνάει κιόλας. Είναι τόσο γελοίες - κωμικοτραγικές θα έλεγα - οι καταστάσεις που ζούμε, ώστε κάποιες προσπάθειες να τις σατιρίσεις, οδηγούν σε πλεονασμό.

  4. Τι είναι για 'σας μια εύστοχη γελοιογραφία και ποια μπορεί να είναι η δύναμή της;
Εύστοχη γελοιογραφία για μένα σημαίνει λιτότητα ύφους. Δε χρειάζεται βερμπαλισμούς ή προπαγάνδα. Αρκεί το πηγαίο χιούμορ, η έξυπνη ατάκα (όταν συνοδεύεται από λόγια) και η πρωτοτυπία. Δεν είναι πάντα εύκολος ο συνδυασμός και των τριών. Όσο περιορισμένη κι αν είναι η δύναμη της γελοιογραφίας, κύριος σκοπός της κατ' εμέ είναι η γελοιοποίηση της (όποιας) εξουσίας. Όσο πιο αυταρχική είναι μια εξουσία, τόσο πιο πολύ ενοχλείται από τη γελοιοποίησή της. Όταν φτάνει να εξωτερικεύει και την ενόχλησή της, η γελοιογραφία έχει πετύχει το σκοπό της.
  5. Υπάρχει κάποιος Έλληνας ή ξένος σκιτσογράφος-γελοιογράφος τον οποίο ξεχωρίζετε;
Θα αδικήσω πολλούς τους οποίους θαυμάζω και από τη δουλειά των οποίων επηρεάζομαι παιδιόθεν. Δεν μπορώ όμως να μην ξεχωρίσω: τον Τάσο Αναστασίου (για τη σπιρτάδα και την ιστορική συνείδηση που αποπνέουν τα σκίτσα του), τον Πέτρο Ζερβό (για το αναρχικό και δηκτικό χιούμορ του) και τον Γιάννη Ιωάννου (για την πολιτική ευφυΐα του).

 * Ο Γιάννης Αντωνόπουλος γεννήθηκε στο Μαρούσι το 1985. Έχει σπουδάσει σκίτσο στη σχολή Ορνεράκης και είναι πτυχιούχος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολείται με την πολιτική γελοιογραφία, τα κόμικς και τις παιδικές εικονογραφήσεις, ενώ έχει καταπιαστεί και με την αγιογραφία. Κατά καιρούς συνεργάζεται με διάφορους εκδοτικούς οίκους. Επισκεφθείτε: johnantono.blogspot.gr και war-of-cartoons.blogspot.gr (ιστορικό πρότζεκτ για τα καρτούν του Β' Παγκόσμιου Πολέμου).