Cartoons :: Comics :: Illustrations

Σελίδες

20/12/2017

Αϊνστάιν και Bank Holes Theory


* Παρότι ο Αϊνστάιν, παραδόξως, ήταν δύσπιστος για την ύπαρξη των μαύρων τρυπών (και πολλών άλλων που προέβλεπε η δική του γενική θεωρία της σχετικότητας και που σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί), μάλλον είχε πολύ πιο συγκροτημένη άποψη για τη χωροχρονική ανωμαλία που συνιστά ο καπιταλισμός: https://libcom.org/library/einstein-capitalism

03/11/2017

Αντίο κυρία Τζένη

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΤΖΕΝΗΣ ΟΡΝΕΡΑΚΗ

Η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων με μεγάλη θλίψη αποχαιρετά την Τζένη Ορνεράκη που έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 3 Νοέμβρη. Η Τζένη υπήρξε Διευθύντρια και πάνω απ’ όλα «ψυχή» της Σχολής Ορνεράκη. Ένας υπέροχος, σπάνιος άνθρωπος που μαζί με τον σύζυγό της Σπύρο, άφησε το αποτύπωμα της στη διαμόρφωση και την πορεία πολλών νεότερων σκιτσογράφων. Μια πραγματική φίλη που δεν πρόκειται να ξεχάσουμε.
Θερμά συλλυπητήρια και μια μεγάλη αγκαλιά από όλους εμάς στον συνάδελφό και φίλο μας Σπύρο και στα παιδιά τους, Ελένη και Λυκούργο.

Αθήνα, 3/11/2017

Σκίτσο του Δημήτρη Μαλακασιώτη

02/11/2017

24/09/2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΝΑΚΡΙΒΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΟΓΟΚΡΙΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΝΑΚΡΙΒΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΟΓΟΚΡΙΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Δημοσιεύματα με ψευδή πληροφόρηση και κακόβουλα άρθρα στον Τύπο και το διαδίκτυο, υποχρεώνουν τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων να παρουσιάσει τα πραγματικά γεγονότα σχετικά με την Έκθεση Γελοιογραφίας στο Ευρωκοινοβούλιο που ματαιώθηκε.

Η πρωτοβουλία και οργάνωση της εν λόγω έκθεσης με τίτλο «EU turns 60: A Cartoon Party», που θα λάμβανε χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο, ανήκει σε δύο ευρωβουλευτές, έναν Έλληνα κι έναν Γάλλο (Στ.Kόύλογλου και Patrick Le Hyaric ), με τη συμμετοχή Ελλήνων και Γάλλων Γελοιογράφων. Οι Έλληνες Γελοιογράφοι συμμετείχαμε με μία γελοιογραφία που διάλεξε ο καθένας μας από τη μεγάλη έκθεση του Μαΐου “Sweet Europe”. Η συνέχεια υπήρξε πρωτοφανής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Κοσμήτορας του Ευρωκοινοβουλίου (Catherine Bearder )με μία γενικόλογη αναφορά σε εσωτερικό κανονισμό, τελείως αυθαίρετα στην ουσία, λογόκρινε 12 σκίτσα των Ελλήνων Γελοιογράφων από τα 29 στο σύνολοΤο αποτέλεσμα της λογοκρισίας, βεβαίως, ήταν η ματαίωση ολόκληρης της έκθεσης, καθώς κανείς από τους μη λογοκριθέντες γελοιογράφους δεν δέχτηκε να συμμετάσχει χωρίς τους συναδέλφους του, ενώ και οι Γάλλοι επίσης δεν έστειλαν τα σκίτσα τους μετά την απόφαση της κοσμήτορος.

Οι δύο ευρωβουλευτές κατήγγειλαν τη λογοκρισία δημόσια και αυτό έδωσε το έναυσμα σε αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης για το ξετύλιγμα μιας μαύρης αρθρογραφίας με στόχο την έκθεση γελοιογραφίας, όπως ακριβώς τα ίδια μέσα ενημέρωσης είχαν επιχειρήσει συντεταγμένα και τον περασμένο Μάιο στη “Sweet Europe”. Συγκεκριμένα γράφτηκε ότι τα λογοκριμένα σκίτσα καταπατούσαν κανόνες του Ευρωκοινοβουλίου που δήθεν κάποιοι ακραίοι Έλληνες γελοιογράφοι εμφανώς καταπάτησαν, προσπερνώντας ότι η λογοκρισία δε συνοδεύτηκε από καμία αιτιολόγηση, συν το ότι οι κομμένες γελοιογραφίες ανήκαν σε όλο το ιδεολογικό φάσμα και δε διέφεραν σε τίποτα άλλωστε από αυτές που «εγκρίθηκαν». Για κερασάκι επιστρατεύτηκε η σοφιστεία ότι «ο Κούλογλου λογόκρινε πρώτος» διότι αυθαίρετα πήγε λίγα μόνο σκίτσα από μια μεγάλη έκθεση. Πρόκειται για ξεκάθαρη παραπληροφόρηση, η οποία οφείλεται στο ότι κανείς απ’ τους συντάκτες που είχαν λόγο να τη διαδώσουν δεν έκανε τον κόπο να διασταυρώσει αυτό το σόφισμα με ένα απλό τηλεφώνημα στη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων -η οποία άλλωστε έχει στη διάθεσή της όλη την αλληλογραφία που αποδεικνύει το αναληθές του ισχυρισμού.

Το να ενοχλεί ένας γελοιογράφος μια οποιαδήποτε εξουσία, θεωρείται παράσημο γι αυτόν, ότι έκανε σωστά τη δουλειά του. Το τοπίο της Ενημέρωσης μόνο κέρδος θα είχε αν και κάποιοι δημοσιογράφοι διεκδικούσαν και κέρδιζαν τα παράσημα που αναλογούν στο δικό τους κομμάτι της Ενημέρωσης, τηρώντας τους απλούς κανόνες της έρευνας και της διασταύρωσης των αποκαλύψεών τους.

Αθήνα 23 Σεπτεμβριου 2017
Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων
Ακαδημίας 20 , Αθήνα, 10671-info@cartoonists.gr

14/09/2017

Δελτίο Τύπου Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων για τη Λογοκριμένη Έκθεση στο Ευρωκοινοβούλιο





ΔΕΛΤΙΟ ΤΎΠΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΟΓΟΚΡΙΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 
 
Στις 12/9/2017 ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, με έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Στρασβούργο, κατήγγειλε «πρωτοφανή απόπειρα λογοκρισίας» σε βάρος έκθεσης γελοιογραφίας που προετοίμαζε με τον συνάδελφό του Patrick Le Hyaric για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η έκθεση θα λάμβανε χώρα στο ευρωκοινοβούλιο των Βρυξελλών με αφορμή την επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Ρώμης και θα διαρκούσε μια εβδομάδα. Σε αυτήν θα παρουσιάζονταν σκίτσα Ελλήνων και Γάλλων γελοιογράφων με θέμα την Ευρώπη. 

Επειδή τις τελευταίες ημέρες ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά -άλλοτε εξαιτίας ελλιπούς πληροφόρησης, άλλοτε για πολιτικές σκοπιμότητες- και προκειμένου να αρθούν οι όποιες εντυπώσεις, η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων οφείλει να διασαφηνίσει τα εξής:

Καταρχήν, τα 28 έργα με τα οποία θα συμμετείχαν στην έκθεση ισάριθμοι Έλληνες γελοιογράφοι, αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό μόνο μέρος της μεγάλης έκθεσης «Sweet Europe»- «Γλυκειά Ευρώπη» που παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάιο στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό Συντάγματος. Σε αυτήν συμμετείχαν επίσης 28 σημαντικοί Βρετανοί σκιτσογράφοι που δημοσιεύουν  στις μεγαλύτερες εφημερίδες του Ηνωμένου Βασιλείου. Θέμα της έκθεσης ήταν η Ευρώπη των λαών. Όπως ενημέρωνε το δελτίο Τύπου της διοργάνωσης: «Η κρίση και το άδηλο μέλλον της Ευρώπης είτε ως οικονομικής Ένωσης, είτε ως Ευρωπαϊκής κουλτούρας, αφορά ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα των λαών της. Ο φασισμός, η ξενοφοβία, η ανεργία, η ανισότητα, είναι ζητήματα που απασχολούν καθημερινά τους πολίτες της. Η Ευρώπη κλυδωνίζεται, και οι τριγμοί της κοινωνίας και των αξιών της επηρεάζουν και την παγκόσμια κοινότητα.»

Η έκθεση «Sweet Europe» σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία, όπως εξάλλου φάνηκε από την ευρεία προσέλευση και τα σχόλια χιλιάδων επισκεπτών.  Μεγάλο μέρος της επιτυχίας της οφείλεται, ωστόσο, στον πλουραλισμό και την πολυχρωμία των απόψεων που με απόλυτη ελευθερία εξέφρασαν οι συμμετέχοντες μέσα από τα σκίτσα τους: από την καταγγελία της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης-φρούριο και της ανόδου του νεοναζισμού, μέχρι τη στηλίτευση του Brexit και του ακροδεξιού ευρωσκεπτικισμού, γελοιογράφοι από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες κατέθεσαν -ο καθένας και η καθεμιά μέσα από τη δική του οπτική- τις ανησυχίες, τις επιφυλάξεις, αλλά και τις προσδοκίες τους για το παρόν και το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου.

Πώς φτάσαμε όμως στην ακύρωση, ουσιαστικά, της διοργάνωσης στις Βρυξέλλες; Όπως εξήγησε ο Στ. Κούλογλου, από τον κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου προβλέπεται ότι το περιεχόμενο κάθε έκθεσης πρέπει να αξιολογείται εκ των προτέρων προκειμένου να ελεγχθεί ότι δεν περιλαμβάνει φιλοναζιστικό ή άλλο προσβλητικό προς τις αξίες της Ε.Ε. περιεχόμενο. Με βάση αυτόν τον κανονισμό, η κοσμήτορας Catherine Bearder απέρριψε 12 από τα 28 σκίτσα της ελληνικής συμμετοχής. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα σκίτσα των Γιάννη Αντωνόπουλου (John Antono), Δημήτρη Γεωργοπάλη, Γιάννη Δράκου (dranis), Πάνου Ζάχαρη, Πέτρου Ζερβού, Γιάννη Ιωάννου, Ηλία Μακρή, Έφης Ξένου, Σπύρου Ορνεράκη, Βασίλη Παπαγεωργίου, Στάθη Σταυρόπουλου και Βαγγέλη Χερουβείμ.

Πλήθος ερωτημάτων γεννάει η απόρριψη των σκίτσων των εν λόγω δημιουργών, καθώς και τα κριτήρια με τα οποία λογοκρίθηκε η μισή σχεδόν ελληνική συμμετοχή.

Μια απλή παρατήρηση των λογοκριμένων σκίτσων οδηγεί στο εύλογο συμπέρασμα ότι όχι μόνο δεν υπάρχει υποψία... φιλοναζιστικού περιεχομένου σε κάποια από τις γελοιογραφίες, αλλά, απεναντίας, δύο από αυτές στρέφονται εχθρικά εναντίον του ναζισμού επισημαίνοντας τον κίνδυνο αναβίωσής του στην Ευρώπη. Εξίσου εντύπωση προκαλεί ότι ούτε και τα υπόλοιπα σκίτσα που απορρίφθηκαν παραβιάζουν τον κανονισμό του Ευρωκοινοβουλίου περί «προσβολής των αξιών της Ε.Ε.». Μερικά από τα θέματα που θίγονται σε αυτά είναι η μονοπώληση της γερμανικής ηγεμονίας στην Ευρώπη, η επέλαση των αγορών, η «Ε.Ε. των πολλών ταχυτήτων», ακόμα και η καυτηρίαση του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος που οδήγησε στο Brexit!

Από την άλλη μεριά, ενδιαφέρον έχει ότι και το σύνολο σχεδόν των σκίτσων που γλίτωσαν από τη λογοκριτική πρακτική, διακατέχονται από τους ίδιους προβληματισμούς για τη σημερινή Ευρώπη, γεγονός που εντείνει τα ερωτηματικά για το σκεπτικό πίσω από τη διαδικασία επιλογής και απόρριψης που ακολούθησε η Bearder.

Αθήνα 14 Σεπτεμβριου 2017
Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων
Ακαδημίας 20 , Αθήνα, 10671
 -info@cartoonists.gr
 210-3675400,6944595150